Snabb leverans / VIP-leverans i Stockholm /

Kaffets alla olika smaker

|28/01, 2021

Kaffets alla olika smaker

Kaffets smak varierar dels baserat på vilken böna du har, var det är odlat och under vilka förhållanden. Har plantorna vuxit på hög höjd, i en frodig djungel med rik jordmassa eller lägre ner i en öppnare miljö och mindre bördig jord? Växte de i skugga eller sol, varmare eller kallare, och så vidare. Har du ett ekologiskt kaffe helt utan bekämpningsmedel, smakar det annorlunda än ett kaffe som odlats med kemiska hjälpmedel.

Men det beror också mycket på hur du behandlar bönan efter bönan är skördad.
Skillnad ligger även i om rostningen sker med varmluft producerad med el, eller driver du på rostningen med gas eller olja.

Hur väljer du rätt kaffe? 
För att veta vad du vill köpa, är det viktigt att du har koll på vad du tycker om, för det finns många saker som avgör upplevelsen för dig. Aromen, kroppen, syran och smaken är de stora delarna att fokusera på. Men vad är då det?

Arom: Doften på kaffet efter bryggning, exempelvis fruktig, nötig, kryddig, blommig.

Smak: Kaffets smaker påminner om aromen, vilket är logiskt då smak och doft är sammanlänkade när det kommer till mat och dryck. Vissa smaktoner är tydliga medan andra är diskreta. Exempel: choklad, nötter, kryddor, frukt.

Syra: Hög syrlighet beskrivs som en frisk och skarp smak, med ett rent och tydligt avslut. Lågt syrainnehåll ger en slät & intensiv känsla i munnen.

Kropp / body: Kaffets känsla i munnen. Känns det lätt eller tungt? Ett fylligt kaffe kan kännas krämigt och tungt. Ett lättrostat kaffe kan kännas snällare i smaken, men ha en tydlig syra.

Blandar du flera bönor, eller har du en single bean-produkt avgör detta  också smaken.  Ursprung, böna och blandning är självklart viktigt, men hur du rostar bönorna är också en avgörande faktor. Rostar du hårt och snabbt eller milt och länge. Det finns  många tekniska aspekter i hur samma böna kan komma att smaka olika.