Snabb leverans / VIP-leverans i Stockholm /

Rostningen

|28/01, 2021

Rostningen

Vi rostar vårt kaffe med varmluft för maximal omtänksamhet för slutresultatet och respekt för råvaran.

Kaffe rostas traditionellt i stora trummor eller maskiner som värms av eld, vilken drivs av gas eller olja. Det skapar negativa utsläpp och kaffe som kan ha restprodukter från själva rostningen. Vi har därför satsat på en innovativ svenskproducerad maskin, som rostar kaffet mer kontrollerat och naturvänligt. 

Vi har ju nu 4 olika produkter, men kommer fram till sommaren släppa ytterligare 4 olika blandningar och rostningar i butiken. Det är en lång process att hitta rätt blandning och smak och vi vill bara servera det absolut bästa, snälla kaffet.

Milan Kafferosteri tillhör kategorin småskaligt hantverksrosteri. Men det som skiljer oss från många av våra vänner i branschen är att vi har en varmluftsmaskin som drivs av el.
Traditionellt arbetar små rosterier med små volymer och längre rostningstider. Vi kommer med den nya tekniken kunna rosta flera gånger på en dag med fortsatt högsta kvalitet.
Vår process styrs digitalt, så värmen, längden på rostningen och därmed rostningsgraden bestäms på förhand och granskas under rostningen med inbyggda mätverktyg. Hur varmt och snabbt du rostar, påverkar smaken och detta kan vi styra mellan varje rostning snabbt och enkelt.

Rostningsgrader påverkar karaktär och smak

Värmen påverkar hur oljorna, sockerarterna och fetterna i bönan bryts ner och vilken textur bönans fibrer får. Det avgör bland annat om det är en syrlig eller bitter smak.

Ljusrost
Innertemperaturen på ljusrostade bönor når ca 180 grader. Dessa bönor har som regel en hög syra. En relativt ovanlig produkt på marknaden idag.

Mellanrost
Som namnet visar kommer dessa bönor rostas lite längre och får därför en mörkare färg och högre innertemperatur på ca 200 grader. Här får man bort mycket av syran och uppnår framhäver bönans naturliga smaker mer. Det upplevs mildare och mer balanserat. Detta kaffet säljer mest i Sverige.

Mörkrost
Här ligger innertemperaturen på mellan 220 & 240 grader som standard. Det är som med en rostad smörgås, när du rostat hårdare kommer de brända tonerna fram från rostningen. Men även en bitterhet från att du behandlat oljorna, sockret och fetterna med lite mer kraft. Mörkrostat kaffe är näst mest populärt bland svenskarna.

Kaffets smak påverkas så klart också av andra faktorer, som inte vi kan påverka. Bara välja mellan i efterhand.